Lunaček: Pregovore usloviti Kosovom

“Europski povjerenik Štefan File po tom pitanju je jasan. Nadam se da će i Beč povećati pritisak na Srbiju i jasno staviti do znanja da bez odlučujućeg poboljšanja odnosa s Kosovom nema početak pregovora”, navela je Lunaček uu autorskom tekstu objavljenom u bečkom dnevniku “Preše “.

Lunaček napominje da “kompromis na koji je natjeran Beograd pokazuje da je bilo ispravno što je Vijeće EU u prosincu prošle godine odgodio odluku o statusu kandidata (Srbije za članstvo u EU) za proljetno zasjedanje”.

Ona smatra da na “normalizaciju odnosa s Kosovom” mora biti naterenu i onih pet zemalja EU koje nisu priznale njegovu neovisnost, smatra Lunaček.

Austrija, zajedno sa 21 članicom koje su priznale neovisnost Kosova mora vršiti snažniji pritisak na Grčku, Cipar, Slovačku, Rumunjsku i Sspaniju, naglasila je.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Kosovo ocijenila je da “zvjezdica” i fusnota pored naziva “Kosovo”, prilikom regionalnog predstavljanja Kosova, što je dogovoreno u prethodnoj rundi dijaloga Prištine i Beograda, predstavljaju “svjetlost na kraju tunela u procesu približavanja Prištine i Beograda”.

“Fusnota je nedavno utabala put Srbiji ka statusu kandidata i omogućila početak izrade studije o izvedivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, kao prvi korak u pravcu približavanja Uniji”, ocijenila je ona.

Lunačeka je ukazala da je opozicija i u Prištini i u Beogradu zbog tog dogovora vlast optužila za izdaju.

“U Srbiji se fusnota kritizira za de facto priznanje Kosova. Na Kosovu se vlasti optužuju da istom fusnotom dovode u pitanje nezavisnost. Ja zvjezdicu smatram očekivanim svjetlom na kraju tunela u zastajući procesu približavanja Srbije i Kosova”, istakla je ona.

Prema njenim riječima fusnota dozvoljava “dva tona i dva signala”, ističući da je odlučujuće, međutim da se time omogućuje da konačno predstavnik kosovskih institucija samostalno, i ravnopravno, bez reference na UNMIK, sudjeluje na regionalnim skupovima. Austrijska političarka u tome vidi “dugo iščekivan korak za Kosovo u pravcu člana međunarodne zajednice”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.