Croatia Airlines sutra u štrajku upozorenja

Oko 20 posto letova biće obustavljeno, javljaju hrvatski mediji.

Sindikalisti tvrde da su upravi iznijeli minimalne zahtjeve, kojim traže i prestanak zapošljavanja preko spoljnih agencija, te sređivanje sistema napredovanja unutar preduzeća.

Sindikati tvrde da zbog štrajka preduzeće neće trpjeti komercijalnu štetu, nego da su moguće i uštede, jer Croatia Airlines gubi dnevno do 147.000 eura ili 1,1 miliona kuna.

Jednodnevni štrajk, prema računici uprave, uzrokovaće gotovo 200.000 eura štete, a šteta od ponovnog uspostavljanja redovnog reda letenja biće i veća. Najavljeni štrajk smatraju ucjenom kako bi se ostvarili lični interesi na štetu dugoročnih interesa kompanije i zaposlenih.

U materijalu dostavljenom novinarima, sindikati tvrde da je Croatia Airlines u 10 godina proizveo gubitak od 950 miliona kuna (125,6 miliona eura), a da je prošle godine, u mandatu Srećka Šimunovića, gubitak povećan za još 75 miliona kuna (9,9 miliona eura).

Tako su ukupni gubici premašili milijardu kuna i veći su od osnovnog kapitala, kažu sindikalci.

Uprava Croatia Airlinesa smatra da bi prihvatanje sindikalnih zahtjeva kompaniju u 2012. godini koštalo gotovo 18 miliona kuna (2,3 miliona eura), dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo na 22,5 miliona kuna (2,9 miliona eura). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.