U Njemačkoj uhapšeno pet saradnika Deutsche Banka

Oko 500 policajaca u srijedu je sudjelovalo u pretrazi prostorija Deutsche Bank u nekoliko njemačkih gradova zbog sumnje u utaju poreza, pranje novca i pokušaje ometanja pravosuđa, a protiv pet suradnika banke izdan je nalog za hapšenje, objavili su njemački mediji.

Po nalogu državnog tužilaštva u Frankfurtu na Majni pretražene su brojne prostorije Deutsche Bank i stanovi u Frankfurtu, Berlinu i Duesseldorfu. Za 25 saradnika banke postoji sumnja teške utaje poreza, pranje novca i pokušaja ometanja pravosuđa, saopćilo je državno odvjetništvo.

Protiv petero saradnika banke izdan je nalog za hapšenje, zbog sumnje u ometanje istrage.

Deutsche Bank je istodobno poručila da će sarađivati s istražnim dijelima, prenio je dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Banka je, kako piše FAZ prenoseći informacije iz finansijskih krugova, ove godine suspendirala pet saradnika zbog sumnje u umiješanost u ilegalne poslove, ali ih nije otpustila. List piše kako nije poznato jesu li tih petoro i uhapšene iste osobe.

Ranije je bilo poznato da državno tužilaštvo vodi istragu protiv sedam bankara i to samo zbog pomoći u utaji poreza u slučaju trgovine emisijama stakleničkih plinova. Istražitelji su krajem aprila 2010. pretražili 230 objekata u više evropskih zemalja, uključujući i središnjicu Deutsche Bank u Frankfurtu. FAZ prenosi riječi državnog odvjetnika koji je izjavio da su tokom istrage nastale nove sumnje.

Šest investicijskih bankara osuđeno je u decembru 2011. u Frankfurtu zbog milionske utaje poreza na zatvorske kazne između tri i sedam godina i deset mjeseci. Tokom suđenja istraga je proširena i na sedam suradnika Deutsche Bank, i to zbog pomoći u utaji poreza. Sudac u tome postupku kritizirao je Deutsche Bank zbog njene spremnosti na suradnju s optuženima i površnih priprema za suradnju, dok su istodobno druge banke odbijale surađivati s njima zbog manjka stručnosti i nedostatka iskustva.

Bankari su osuđeni zbog toga što su u više zemalja trgovali emisijama stakleničkih plinova bez obračuna poreza na promet, dok su istodobno u izvještajima poreznim vlastima navodili da su platili porez u milionskim iznosima. Kako piše FAZ, trgovci emisijama navodno su djelovali kao međunarodna organizirana grupa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.