Čokolada smanjuju simptome jakog kašlja

Sastojci kakaa blokiraju rad senzornih nerava i refleks kašlja, čime se simptomi akutnog i hroničnog kašlja smanjuju za 60 posto. Najbolji izbor je crna čokolada.

 

Teobromin, jedan od sastojaka kakaa djelotvorno smanjuje neprijatne simptome kašlja, pokazala je britanska studija Klinike Hul na 300 hospitalizovanih pacijenata s hroničnim kašljem.

 

Oni su tokom dvije nedjelje uzimali teobromin dva puta dnevno u dozi od 1.000 mg, a njihovi simptomi su se smanjili za 60 posto.

 

Iako pomaže i kod akutnog i kod hroničnog kašlja, čokolada nije krajnji lijek jer se simptomi vraćaju čim se terapija čokoladom prekine, izvijestili su naučnici.

 

Ranije studije britanskog Udruženja za zdravlje srca i pluća utvrdile su da teobromin blokira djelovanje senzornih nerava, koji su odgovorni za refleks kašlja, piše 24sata.hr.

 

Iako većina ljudi povremeno kašlje, kod svakog 12-og čovjeka kašalj je toliko izražen da ga ometa u dnevnim aktivnostima. Naučnici savjetuju ljudima koji pate od hroničnog kašlja da svakodnevno pojedu od jednog do dva rebra čokolade kako bi ublažili simptome.

 

U 30 g nezaslađene crne čokolade nalazi se oko 450 mg teobromina, dok se u 30g tamne slatke čokolade nalazi oko 150 g tog ljekovitog sastojka. Očekivano, najmanje teobromina se nalazi u mliječnoj čokoladi, s tek 60 mg na 30 g čokolade.

 

“Najbolji izbor je crna čokolada, koja donosi i najmanji rizik od debljanja kao nuspojave slatke terapije,” istakao je voditelj studije, profesor Alin Moris.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.