Ambasador na proljeće u Prištini

Vlada Crne Gore će najvjerovatnije poslati ambasadora u Prištinu za dva-tri mjeseca. Dnevnim novinama su iz Ministarstva vanjskih poslova kazali da će to učiniti kada Crnogorska nacionalna zajednica bude normirana u kosovski Ustav, a to bi trebalo da se desi ubrzo. Međutim, još nije izvjesno ko bi mogao da bude crnogorski ambasador u Prištini.

Vlada Crne Gore je donijela odluku o otvaranju ambasade na Kosovu 31. maja tekuće godine, napominjući da su u radnim i finansijskim planovima Ministarstva vanjskih poslova predviđene aktivnosti u tom pravcu.

“Sama dinamika postupka uključuje koordinaciju nekoliko državnih institucija i veliki broj aktivnosti, ali i normativne obaveze sa kosovske strane. U tom smislu, imajući u vidu obaveze obje strane, u ovoj fazi nećemo proces opterećivati rokovima. Najvažnija je obostrano iskazana politička volja za ovakav vid snaženja bilateralnih odnosa i da obje strane rade na ispunjavanju preuzetih obaveza”, poručeno je iz MVPEI.

Kada je u pitanju konkretno ime za crnogorskog ambasadora u Prištini, još se ne zna ko bi to mogao da bude.

U svakom slučaju, kada kandidat bude poznat, on će biti predložen predsjedniku Crne Gore, a zatim će Crna Gora zatražiti agreman od kosovske strane. Nakon dobijanja agremana, predsjednik ukazom postavlja tu osobu na funkciju ambasadora na Kosovu, a novi diplomatski predstavnik Crne Gore će stupiti na funkciju nakon predaje akreditiva nadležnim institucijama u zemlji prijema.

Pošto su iz Ministarstva kazali da će poslati ambasadora u Prištinu kada se kosovskim Ustavom prizna crnogorska nacionalna zajednica, predstavnik Crnogorske zajednice na Kosovu Slobodan Vujičić je kazao Dnevne novine da očekuje da će biti uključeni u kosovski Ustav za dva-tri mjeseca.

Kaže da bi poslanici trebalo do tada da izglasaju tu novinu, jer je rješavanje statusa Crnogoraca ušlo u skupštinsku proceduru. Kada budu uključeni u najviši pravni akt države, Vujičić vjeruje da će tada Crnogorci moći da povrate svoje dostojanstvo. Inače se Crnogorci na Kosovu već četiri godine “bore” za ostvarenje ovog prava.

“Siguran sam da će se to tada desiti. Obećala nam je i predsjednica Kosova da ćemo ući u Ustav za dva-tri mjeseca”, kazao je Vujičić.

To je povrdila nedavno i predsjednica Kosova Atifete Jahtjaga. Ona je rekla da će crnogorska manjina na Kosovu biti uključena u ustavnim odredbama i njihov status će regulisati u skladu sa odgovarajućim zakonima Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.