Efekat Pinokio: Nos nas zaista odaje kada lažemo

Dvoje španskih psihologa sa Univerziteta u Granadi dokazali su da nas nos, baš kao i u priči o Pinokiju, zaista odaje kada lažemo.

Pinokio, drveni lutak koji nakon brojnih avantura postaje dječak, nije samo junak popularnog romana Karla Kolodija, već i naziv pojedinih fenomena u medicini (Pinokijev kompleks i Pinokijev sindrom).

Španski naučnici Elvira Salasar Lopes i Emilio Gomes Milan otkrili su pomoću termografa, uređaja koji mjeri temperaturu raznih dijelova tijela, da kada lažemo naš nos otiče (umjesto da se izdužuje), dok temperatura u njemu raste.

Ovaj fenomen, koji su nazvali efekat Pinokio, javlja se i kada nas obuzme strah.
Salasar Lopes i Gomes Milan nisu samo mjerili temperaturu nosa, već i drugih dijelova tijela, pa su tako otkrili da prilikom izvođenja flamenka, plesačima raste temperatura u zadnjici, da bi se potom širila prema gornjim ekstremitetima.

“To je termički otisak Flamenka i svaki ples ima svoj specifični otisak”, kazala je Salasar Lopes, prenose španski mediji.

Španski naučnici tvrde, takođe, da ovom metodom mogu da detektuju i seksualnu želju. Prema njima, porast libida se manifestuje rastom temperature u genitalijama i grudima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.