Prisluškivan vrh Thaçijeve partije

Telefonske razgovore najviših zvaničnika vladajuće  partije Hashima Thaçija, prisluškivala međunarodna policija. Snimci objavljeni na Jutjubu otkrivaju da Thaçi predsjednika Skupštine Jakup Krasniqija zove “Jakupovski”, dok Krasniqija predsjednik opštine Srbica naziva “džukcem”.

Međunarodna policija na Kosovu prisluškivala je telefonske razgovore najviših zvaničnika vladajuće Demokratske partije Kosova na čelu sa Hashimom Thaçijem. Prema audio zapisima premijer Hashim Thaçi predsjednika skupštine Jakupa Krasniqija zove “Jakupovski”, dok Krasniqija predsjednik opštine Srbica Sami Luštaku naziva “džukcem”.

Mediji objavljuju transkripte pet audio snimaka koji su postavljeni na Jutjub. Na njima su snimljeni razgovori Hashima Thaçija, Kadri Veselija, Adema Grabovcija, Vlore Çitaku i Samija Lushtakua.

Vlada je juče odmah nakon objavljivanja tonskih zapisa saopštila da se radi o montiranim razgovorima, dok je kosovska policija saopštila da njeni pripadnici nisu vršili prisluškivanje i da je otvorila istragu povodom tog skandala.

Redakcijama medija poslat je mejl u kome piše da u njemu imaju snimke telefonskog prisluškivanja vrlo visokih funkcionera DPK, te da su snimci preuzeti sa servera i iz data baza Euleksa, prenosi Koha ditore.

Nedavno je, nakon pritvora Fatmiru Limaju, grupa albanskih hakera napala veb stranicu Euleksa i zapretila da će objaviti tajne prepiske i dokumenta te misije.

Objavljeni snimci pokazuju da je šef parlamentarne grupe DPK u skupštini Adem Grabovci najprisluškivaniji, a pokazalo se da je odgovoran za koordinaciju procesa na Kosovu i koordinator protiv predsjednika Skupštine Kosova Jakupa Krasniqija i potpredsjednika DPK Fatmira Limaja.

Iako se Limaj ne pominje po imenu, on jeste predmet telefonskih razgovora.

Tokom telefonskog razgovora Hashima Thaçija i Adema Grabovcija, Thaçi je Limaja i njegove ljude nazivao banditima, a Jakupa Krasniqija “Jakupovski”.

Iako je Thaçi spreman da ode i u Beograd, okleva da ode u Mališevo iz straha da da ga ne “pojede mrak”. Ovu nespremnost je rekao tačno na 12-godišnjicu osnivanja ogranka DPK te opštine. On se, međutim, plaši da ne reaguju oni koje je nazvao psima.

I bivši šef tajne službe ŠIK Kadri Veseli, koji je zvanično ušao u DPK, pokazao se kao značajan faktor.

Njega je Adem Grabovci obavjestio o posjeti Briselu i o procesu liberalizacije viznog režima.

Predsjednik opštine Srbica Sami Lushtaku ne štedi pogrdne riječi za Jakupa Krasniqija. Kako je Adem Grabovci rekao: “Alo”, on mu je opsovao majku i pitao ga zašto ne smjene Jakupa Krasniqija kome je takođe psovao majku. Čak je rekao da ga ne bi poštedeo ni da je sin heroja Adema Jasharija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.