Petrit Selimi: Međunarodna pravda dala historijski pečat

Odluka Haškog Tribunala pokazala je da od strane Oslobodilačke vojske Kosova nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata prema civilima na Kosovu”, izjavio je za Radio KIM Petrit Selimi.
Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Selimi, kaže da Kosovo poštuje sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije ali je, kako je kazao, bilo jako važno da “međunarodna pravda da historijski pečat”.

“Postojao je zločinački režim koji je uspostavio teror na čitavoj teritoriji bivše Jugoslavije ali mi nismo bili dio tog režima. Ova odluka će koristiti našoj diplomatiji da bismo nastavili da lobiramo za dalja priznanja nezavisnosti Kosova”, kazao je Selimi.

On je mišljenja da “su oni koji su počeli rat i koji su htjeli da sruše sve pred sobom sedjeli u Beogradu a ne u Zagrebu, Sarajevu, Srebrenici ili Prištini”. Zato je, smatra Selimi, Srbija ta koja treba da se izvini za počinjene zločine.

“Jedina koja treba da traži izvinjenje i koja nikada ne treba da prestaje da traži oproštaj je Republika Srbija. Ovdje je srušeno 60% civilnih kuća i idejom velike Srbije ubijeno je mnogo ljudi. Neko će to morati da plati”, rekao je za Radio KIM zamenik ministra spoljnih poslova Kosova.

Selimi je naglasio da se na Kosovu vodi više sudskih sporova prema ljudima koji su osumnjičeni za zločine prema Srbima nego prema ljudima koji su osumnjičeni za zločine nad Albancima.

Haški tribunal oslobodio je jutros bivšeg komandanta OVK Ramusha Haradinaja uz obrazloženje da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.