Zaboravite Kinu i Bliski istok, bivša Jugoslavija prijeti da bude prava Trumpova glavobolja

Prva prava glavobolja koju bi američki predsjednik Donald Trump mogao imati zbog vanjske politike neće biti ni Kina ni Bliski istok, već haos u zemljama bivše Jugoslavije.

Ugledni dnevnik ističe u svojoj analizi kako su etničke tenzije ponovno u porastu, od Bosne i Hercegovine, preko Crne Gore i Srbije, do Kosova i Makedonije.

Srbi su, piše, bili oduševljeni Trumpovom pobjedom, ako ni iz kojeg drugog razloga onda jer je pobijedio suprugu njihovog najvećeg neprijatelja Billa Clintona, koji je poveo NATO-ovu kampanju bombardiranja srpskih snaga u Bosni i na Kosovu.

U opširnoj analizi, Guardian podsjeća i na situaciju u BiH, koja je podijeljena na dva entieta, i da rane iz rata koji je trajao do 1995. godine nikada nisu zacijelile.

“Republika Srpska redovno prijeti referendumom o nezavisnosti, dok su neki bosanski Srbi prijetili bojkotom institucija u Sarajevu zbog zahtjeva za revizijom odluke Međunarodnog suda o gencidu srpskih snaga tokom rata.”, piše Andrew MacDowall za Guardian.

Kao i uvijek, kako se navodi u tekstu, cijeli region ima problem ne samo s unutrašnjim razmiricama već i zbog inostranih faktora.

“Evropska unija, pogođena svojim egzistencijalnim problemima, smanjila je ekspanziju na zapadni Balkan. Pristup Trumpove administracije i dalje nije jasan. Rusija za to vrijeme poveća svoju moć u regionu i proširi uticaj”, piše britanski medij.

Za kraj, u analizi situacije na Balkanu, naglašava se da diplomate u regiji označavaju 2017. godinu kao “godinu noćne more”, pogotovo zbog izbora u Srbiji ove, i u BiH naredne godine, te da proevropski orijentisani političari i aktivisti šansu regiona vide samo u zajedničkom djelovanju, a prekrajanje granica vide kao otvaranje Pandorine kutije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.