Tri koraka do početka rada Specijalnog suda

Specijalni sud treba da ispuni još tri zadatka bez kojih ne može da podigne prve optužnice, piše današnja Koha Ditore i dodaje da se očekuje da jedan od tih zadataka uskoro bude izvršen. Jedna od ključnih stvari kako bi se ove obaveze ispunile, jeste prethodno imenovanje sudija.

Portparolka Specijalnog suda za Kosovo Avis Beneš, izjavila je listu sljedeće:

“Generalno, sljedeći kriterijumi moraju biti ispunjeni u procesu za stvaranje Specijalnoj komora: a) imenovanje sudija i upisivanje registar međunarodnih sudija b) zakazivanje plenarne sjednice, tokom koje će sudije raditi na usvajanju Pravilnika o postupcima i dokazima, i c) revizija Pravilnika o postupku i dokazima od strane specijalizovanih vijeća Ustavnog suda, koji bi trebalo da se dese u roku od 30 dana. Nakon revizije, ovaj propis stupa na snagu”.

Izvori su rekli za prištinski dnevnik da će spisak sudija biti spreman u roku od nekoliko dana. Ali ne očekuje se da će ostali zadaci biti tako brzo ispunjeni.

“Sudije Specijalizovanih komora će biti imenovane do kraja ove nedelje ili početkom naredne sedmice”, potvrdio je izvor Kohe Ditore.

Očekivalo se da će Specijalni sud počne sa radom na proljeće ove godine, ali je neizvjesno kada će biti podignute prve optužnice. Izvori navode da glavni tužilac Specijalnog suda, Dejvid Švendiman, još nije završio posao na sastavljanju optužnica, što znači da početak rada Specijalnog suda ne podrazumijeva momentalno izdavanje prve optužnice, navodi Koha Ditore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.