Srbi skratili mitrovički zid za samo 5 santimetara

Nakon rasprave u Skupštini Kosova o mitrovičkom zidu, Srbi su počeli da preduzimaju konkretne mjere kojima bi dokazali da zid neće biti uklonjen, kao što su to tražile kosovske vlasti, piše Gazetaexpress, prenosi Kossev.

Članovi kosovskog parlamenta su na maratonskoj sjednici, održanoj u četvrtak i petak, zatražili da se ukloni mitrovički zid koji su podigle lokalne srpske vlasti. Međutim, Srbi su nastavili da rade na zidu u sjevernom djelu etnički podjeljenog grada.

U subotu su viđeni radnici kako sjeku zid za samo 5 santimetara. Internet portal Veriu.info je posjetio lice mjesta, gdje su vidjeli dva srpska radnika kako sjeku zid za samo pet santimetara.

Mitrovički zid izazvao je reakcije kosovskih vlasti koje su zatražile da zid, koji su izgradili Srbi u sjevernom djelu grada – bude uklonjen, govoreći da je ovaj zid u suprotnosti sa briselskim sporazumom o revitalizaciji Ibarskog mosta.

Očekuje se da će radovi na revitalizaciji glavnog mosta u Mitrovici, koji je simbol etničke podjele – biti zaključeni 15. januara 2017. Most će biti otvoren za saobraćaj i pješake, kao što je dogovoreno od strane Prištine i Beograda tokom dijaloga u Briselu, kojim fasilitira EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.