Odnosi između Turske i Rusije imaju poseban značaj za region

Vjerujemo da je napad na ambasadora Ruske Federacije Andreja Karlova u Ankari ozbiljna provokacija i napad na razvoj odnosa između Turske i Rusije, kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” Haldun Koč (Koc), ambasador Turske u BiH. Koč je naglasio da Turska i njeni visoki dužnosnici, kao i svi građani, najoštrije osuđuju napad na ambasadora Karlova.

Kukavički napad

– Turska je u posljednjih nekoliko sedmica meta gnusnih terorističkih napada, u Bešiktašu, u Istanbulu, u Kajseriju. Atentat na ambasadora Karlova još je više produbio našu bol. Stoga bih želio zahvaliti svim zvaničnicima i građanima BiH koji su iskazali svoju podršku i solidarnost s Turskom nakon svih ovih užasnih dešavanja – kazao je Koč.

Naveo je i da je atentat na Karlova bio veliki šok za njega kao diplomatu i kao čovjeka.
Potvrdio je i da je nakon napada, koji se desio 19. decembra navečer, odmah sutradan ujutro posjetio ambasadora Rusije u BiH Pjotra Ivancova i upisao se u knjigu žalosti.

– Izrazio sam Ivancovu moje najdublje saučešće i prenio da je svaki turski građanin osudio kukavički napad na diplomatu. Također, rekao sam mu da je ovaj napad nedopustiv i da ne bi trebalo dozvoliti da potkopa naše jake i prijateljske odnose s Ruskom Federacijom. Pokazali smo i naše zajedničko i čvrsto uvjerenje u značaj zajedničke borbe protiv terorizma na temelju solidarnosti – rekao je Koč.

On je prokomentirao i kako će sve ovo što se desilo utjecati na odnose između Turske i Rusije, s obzirom na to da su oči cijelog svijeta uprte u poteze čelnih ljudi ove dvije zemlje. On vjeruje da je napad na ambasadora Karlova zapravo ozbiljna provokacija i napad na razvoj odnosa između Turske i Rusije.

– Odnosi između Turske i Rusije imaju poseban značaj zbog stabilnosti i sloge u regionu. Ne može se dopustiti nijedan pokušaj usmjeren na ometanje ili podrivanje tih odnosa. Naš predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i drugi zvaničnici izjavili su da neće nikada dopustiti da teroristička djela bace sjenu na naše bilateralne odnose koji napreduju. Stoga su odmah kontaktirali svoje ruske kolege nakon incidenta. Naveli su da će se naši kontakti s ruskim zvaničnicima nastaviti kako se ne bi dozvolilo teroristima da poluče uspjeh svojim djelima – istakao je Koč.

Istražna komisija

Dodao je da je Ruska Federacija jedan od jakih saveznika Turske u borbi protiv terorizma. Podsjetio je i da je Turska, kako bi rasvijetlila sve detalje o napadu na Karlova, odlučila da s Ruskom Federacijom osnuje zajedničku istražnu komisiju.

– Nadamo se da će komisija jasno naznačiti sve različite aspekte ovog terorističkog čina što je prije moguće. Bez sumnje, Turska i Ruska Federacija zajedno će rasvijetliti ovaj incident – poručio je Koč.

Utjecaj na ekonomiju i razvoj

– Turska je na meti različitih terorističkih organizacija koje ovim gnusnim djelima pokušavaju spriječiti njen razvoj i napredak. Jasno je da, stvarajući sigurnosne probleme, ove organizacije pokušavaju ograničiti resurse i dinamičnost Turske. Vidimo da oni ne žale truda i koriste sva moguća sredstva da bi postigli taj cilj. Naravno, moguće je tvrditi da su događaji oko Turske, uglavnom oni koji se odvijaju u Siriji i Iraku, također povezani s napadima – kazao je Koč.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.