Mustafa: Demarkaciju završiti do kraja godine kako bi Kosovari mogli putovati bez viza

Premijer Kosova Isa Mustafa pozvao je poslanike da o demarkaciji odluče do kraja godine, pošto će u 2017. pojedine zemlje EU biti zauzete izborima, što može otežati odluku o viznoj liberalizaciji.

Ako postoji volja poslanika i građana moguće je na posebnoj sjednici Skupštine Kosova ratifikovati sporazum o razgraničenju između Kosova i Crne Gore, izjavio je za agenciju Kosovapress, premijer Kosova Isa Mustafa.

Premijer Mustafa smatra da će ova godina biti uspješno završena ako se demarkacija odobri u kosovskom parlamentu. Isa Mustafa je rekao da Kosovo treba da ispuni samo ovaj kriterijum kako bi se građanima omogućilo da se slobodno kreću u zoni Šengena.

„Želim da pozovem poslanike i građane da ovo pitanje okončamo prije kraja ove godine, jer će nam to omogućiti da početkom naredne godine počne procedura u Evropskom Parlamentu“, rekao je Mustafa dodavši da je to potrebno uraditi prije nego što počnu neki drugi procesi u EU.

Prema njegovoj ocjeni izbori u Holandiji, Francuskoj i Njemačkoj u 2017. mogu da odlože proces vizne liberalizacije za Kosovo.

Kada su u pitanju uslovi vezani za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, Mustafa kaže da je prema ocjenama iz EU, Kosovo znatno napredovalo u tim pitanjima.

„Na osnovu informacija koje imamo i prema stavovima predstavnika EU ostao je samo kriterijum ratifikacije sporazuma“.

„Kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije konstatovano je da smo imali uspjeha, ali da je potrebno i dalje raditi na tome“, rekao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.