Ubica ruskog ambasadora osam puta čuvao Erdogana

Iako službena Ankara ubojic ruskog ambasadora Andreja Karlova povezuje s opozicioni čelnikom u progonu Fethullahom Gulenom, još uvijek postoje mnoge rupe koje to čine upitnim.

Naime, postoji puno dvojbi ko je, kome pripada i za čiji je interes 22-godišnji policajac Mevlut Mert Altintas ubio s leđa ruskog ambasadora u ovom delikatnom političkom trenutku. Altintas je rođen 24. juna 1994. godine u jugozapadnoj turskoj regiji Aydin koja izlazi na Egejsko more.

Policijsku akademiju završio je u Izmiru, a zadnje dvije i po godine bio je pripadnik specijalnih postrojbi koje su zadužene za ‘rasturanje’ i osiguranje protesta. Kao pripadnik te postrojbe u osam navrata je sudjelovao u zaštiti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon neuspješnog državnog udara u julu, pišu mediji u srijedu, dan prije pokopa ambasadora Andreja Karlova i komemoracije na kojoj će prisustvovati i ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Bio je pripadnik skupine koja je brinula za sigurnost predsjednika, odmah iza tjelesnih čuvara – piše Abdulkadir Selvi, novinar blizak vlasti.

Altintasova postrojba baš koji dan ranije bila je upućena i na protesta protiv ruskog sudjelovanja u Siriji pred ruskom ambasadom u Ankari.

Zanimljivo je da neki mediji navode kako je Altintas u vrijeme puča protiv Recepa Tayyipa Erdogana bio u Diyarbakiru, ali se odmah vratio u Ankaru kako bi podržao predsjednika. Osim toga, Altintas je nakon ispaljivanja smrtonosnih metaka u ambasadora Karlova uzvikivao parole ‘Nećemo zaboraviti Siriju’, ‘Nećemo zaboraviti Alep’ i ‘Svi koji su okrvavili ruke u tom zlodjelu bit će kažnjeni!’

Te poruke više nalikuju na sirijske opzicionar, nego na Gülenova pristašu, ali je uzvikivao i ‘Allahu Akbar’ držeći pištolj u desnoj ruci dok je kažiprst upozoravajuće uperio prema gore, što je “zaštitni znak” islamskih radikala.

Osim što je uzvikivao da želi umrijeti smrću šehida, mučenika, nakon ubojstva ruskog ambasadora Mevlüt Mert Altintas nije pokušao niti pucati, niti uzeti taoce, a nije namjeravao niti pobjeći.

Nakon što je atentator likvidiran, uhapšeni su njegovi roditelji i sestra te njegov “cimer”, također policajac. Trenutno uopšte nije jasno kojoj je organizaciji ili usmjerenju napadač pripadao i je li djelovao samostalno. Medjutim, sasvim je jasno da će turske snage sigurnosti nastojati što prije Rusiji dostaviti dokaze kako vlasti s ubojstom nema nikakve veze.

Turska i Rusija osnovale su zajedničko komisiju za istragu ubojstva diplomata, ubijenog s nekoliko metaka u leđa, a rusko izaslanstvo od 18 članova stiglo je u utorak ujutro u Ankaru kako bi sudjelovalo u istrazi.

Zbog komemoracije Putin otkazao tradicionalnu medijsku konferenciju

Predsjednik Vladimir Putin prisustvovat će u četvrtak komemoraciji za ubijenog ambasadora Karlova, rečeno je iz Kremlj. Predviđen je i vjerski obred koji će se održati u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu da je Putin odlučio odgoditi svoju tradicionalnu godišnju medijsku konferenciju i prebaciti je na petak kako bi mogao prisustvovati komemoraciji.

Kremlj je također objavio u srijedu da je prerano zaključiti ko stoji iza ubistva ruskog ambasadora u Turskoj nakon što je Ankara okrivila mrežu klerika Fethullaha Gulena.

Donji dom ruskog parlamenta pozvao je na jačanje sigurnosnih mjera za ruske diplomate u inozemstvu nakon ubojstva ambasadora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.