2016: “Godina Kosova u Turskoj”

Zamjenik ministra spoljnih poslova Petrit Selimi sastao se juče sa direktorom Kancelarije za dijasporu Ademom Gunajdinom, pri Kancelariji turskog premijera Ahmeta Davutoglua. Selimi je zajedno sa Gunajdijem razgovarao o saradnji u javnoj diplomatiji i kulturi.

“Ministarstvo spoljnih poslova se složilo da bude partner u implementaciji važnog projekta koji je inicirao turski premijer Davutoglu, koji je 2016 proglasio godinom Kosova u Turskoj,” saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova nakon ovog sastanka.

Tokom slijedeće godine biće organizovano nekoliko desetina projekata iz oblasti kulture, nauke, obrazovanja, razmjene političkog ili akademskog iskustva, kao i konferencije i koncerti koji će imati za “cilj fokusiranje na novo Kosovo” i na najzačajnija dešavanja u odnosima između dvije države, takođe  dodaju iz ministarstva spoljnih poslova.

Gunaidin je izrazio uvjerenje da će 2016. godina u Turskoj označiti mnogo šire predstavljanje Kosova, posebno mlađe generacije.

Podsjetimo, Turska je jedna od tri države koje su, među prvima, priznale nezavisnost Kosova, samo dan nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost u februaru 2008. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.